Kari Koivulehto – hunaja-alan arvostettu moniosaaja

yritys-perustaja

Hunajatalomme perustaja Kari Koivulehto oli kansainvälisesti arvostettu hunaja-alan moniosaaja. Hänen vaikutuksensa mehiläis- ja hunajatoimintaan on ollut merkittävä niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti.

Mehiläishoitoa pienestä pitäen

Kari sai ensimmäisen mehiläispesänsä 12-vuotiaana. Harrastuksesta tuli pian intensiivinen kiinnostuksen kohde – Kari ammensi mehiläis- ja hunaja-alalta kaiken tiedon, jonka käsiinsä sai. Akateemisen uransa aikana Kari vieraili eri tutkimuslaitoksissa ympäri maailmaa tavaten alan parhaita asiantuntijoita. Vuonna 1974 Kari järjesti Helsingissä Suomen ensimmäisen Maailman Mehiläishoitajien Liiton APIMONDIA:n symposiumin.

Mehiläishoidon yliopisto-opetusta vuosikymmenen ajan

Samana vuonna, 1974, Kari aloitti mehiläistalouden opetuksen Helsingin yliopistossa. Seuraavat neljä vuosikymmentä Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta toimi hänen intohimoisen opettamistyönsä kotipesänä.

Vuosittain hänen pitämän mehiläishoidon kurssin kävi 20-30 opiskelijaa ja vuosikymmenten aikana Kari opetuksessa oli yli 1200 yliopisto-opiskelijaa. Karin monipuolisiin opetusaiheisiin kuuluivat mm mehiläisten hoito pesän aloituksesta talvehtimiseen, hunajan ominaisuudet ja käsittely kuin mehiläisten käyttö pölytyksessä. Karin opettamat opinnot olivat yhteydessä kasvinviljely-, puutarha- ja maatalouseläintieteisiin, kuin myös hunajan käsittelyn puolesta elintarviketieteisiin.

”Muistan, kun itse nuorena ja kokemattomana mehiläishoitajana imuroin tietoa minua viisaammilta. On mahtavaa, että olen päässyt vuorostani opettamaan mehiläisistä innostuneita. Voin jakaa tietoa, jota olen kymmenien vuosien aikana saanut erehdyksen ja oppimisen avulla.”

Kari Koivulehto, Hunajainen SAM Oy

Luottamustoimia maailmalla

Kari oli perustajajäsenenä muun muassa Helsingin seudun mehiläishoitajissa, Euroopan Hunajayhdistys FEEDM:ssa sekä Kansainvälisessä Hunajan Pakkaajien yhdistyksessä HIPA:ssa. Vuonna 2008 hänet valittiin FEEDM:n presidentiksi ja vuodesta 2009 hän vaikutti Euroopan Unionin komissio Mehiläistalouden neuvottelukunnan puheenjohtajana.

Hunajakirja kokoaa elämäntyön

yritys-hunajakirja

Lähes puolen vuosisadan mittainen elämäntyö hunajan parissa palkittiin vuonna 2009 Ranskan Montpellier´ssa, kun Kari Koivulehdon kirjoittama Hunajakirja palkittiin APIMONDIA:n arvostetulla kulta-mitalilla. Vuonna 2012 Kari siirtyi eläkkeelle ja yrityksen toimitusjohtajaksi tuli hänen poikansa Kimmo Koivulehto.

Uusia hunajatuotteita suomalaisille

Tutkimuskohde vei yrittäjyyden tielle, kun Suomen Ammattimehiläistarhaajat SAM Oy perustettiin vuonna 1987. Kari halusi yhdistää tietämyksensä ja visionsa suomalaisten arkeen. Hänen sitkeän työnsä tuloksena hunajanystävät ympäri Suomen ovat saaneet keittiöihinsä juoksevan hunajan pulloissa, Reilun kaupan hunajan sekä lajihunajia.

Yrityksen tarina

Hunajainen Sam Oy on suomalainen perheyritys ja alansa pioneeri.

Olemme Hunajainen SAM. Perheyrityksemme on palvellut hunajanystäviä jo yli kahdenkymmenenviiden vuoden ajan. Yrityksen tarina »