Se paras toskakakku syntyy hunajalla!

Veikkaanpa, että toskakakun ohje lötyy jokaisen kodin reseptivalikoimasta ja jokainen kenties jopa kehaisee omaansa ihan parhaaksi. Niin minäkin!

Minun toskakakussani pääosassa on se ihana rapeanmakea mantelikerros, joka sulaa suussa kuin toffeekaramelli. Kakkupohja on tarpeen vain sitä kannattelemaan. Toskakerros ei saa olla pelkkiä pohjan pinnalle ripoteltuja mantelilastuja, vaan pinnalle täytyy levittää kattilassa kypsennetty herkkukerros, joka on saanut viimesilauksensa - mistäpä muusta kuin - hunajasta!

Toskakerroksen alle levitän kerroksen raparperia, koska se on juuri nyt parhaassa sesongissaan, eikä tarvitse edes kuorintaa. Siihen riittää kevyt kiehautus ja reilu puristus sitruunalla buustattua hunajaa. Raparperin kirpeä happamuus antaa sopivaa vastusta toskan makeudelle.

POHJATAIKINA PELLILLISEEN PIIRAKKAA

4 munaa
3 dl sokeria
100 g voita sulatettuna
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää sulanut ja vähän jäähtynyt voi sekä jauhot, joIhin olet sekoittanut leivinjauheen. Lisää lopuksi maito.

Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista pohjaa 180-asteessa n. 20 minuuttia tai kunnes sen pinta on saanut paikoitellen väriä.

RAPARPERITÄYTE (tee tämä sillä aikaa kun pohja paistuu)

n. 1 l raparperinvarsia puolen sentin pätkiksi pilkottuna

1 dl SAM hunaja&sitruuna luomuhunajaa

Lorauta tilkaa vettä kattilan pohjalle, kumoa kattilaan raparperi ja lorota hunaja sekaan.

Anna kiehahtaa, sekoita, sulje kattila kannella ja anna tekeytyä, kunnes on aika levittää raparperi piirakkapohjalle. Älä turhaan keitä, nuoret varret pehmenevät nopeasti ja nehän menevät vielä piirakan päällä uuniinkin. Voit laittaa hunajaa makusi mukaan vähän desiä enemmänkin, mutta muista myös, että toskatäyte on makeaa. Kiva jos raparperin maku on  silloin vähän kirpeä.

TOSKA PELLILLISELLE (tee tämä sillä aikaa kun pohja paistuu. Äläkä)

300g voita
1,5 dl sokeria
1 dl SAM luomuhunajaa
300 g mantelilastuja
4 rkl kermaa
4 rkl vehnäjauhoja

Sulata voi ja sokeri paksupohjaisessa kattilassa, lisää loput ainekset ja keittele hiljaisella tulella 5-10 minuuttia.

Kun pohja on paistunut levitä sille ensin raparperikerros ja sen päälle kerros toskatäytettä.

Paista sitten piirakkaa uunissa, kunnes sen pinta on kauniin kullanruskea ja kiiltävä (hunaja antaa sille sen kauniin kiillon).

Pellilisestä saat hyvin 24 sopivankokoista palaa...

....  jotka voita tarjota esimerkiksi vaniljajäätelöpallon kera.

Iloa ja valoa kaikille - kesä on tullut! Sikke

Comments are closed.