Siken hunajaiset Runebergin tortut ja kakku

Runebergin päivä lähestyy, joten nyt on ‘oikea’ aika pyöräyttää ja nauttia herra runoilijan päivälle kuuluvat tortut. No, onhan niitä syöty jo ainakin kuukauden päivät - muut paitsi minä.
Sitkeänä sissinä yritän pitää kiinni sesongeista ja syödä niihin kuuluvia herkkuja korkeintaan muutamaa päivää aikaisemmin.
Myöhemmin sen sijaan syön kyllä, jos niitä on jossain vielä tarjona. Usein ei ole, sillä leipomot ovat jo kiirehtineet valmistamaan ja tarjoamaan seuraavan sesongin herkkuja!

Seuraavana vuorossa on laskiaspulla. Siihenkin löydät täältä blogistani ihanan hunajaisen ohjeen.

Näissä tortuissa käytän Samin metsähunajaa, koska se on tummaa väriltään ja maultaan ja sopii juuri mainiosti antamaan tortuille sen mehukkuuden, jonka ne tarvitsevat. Näihin en käytä lainkaan kostuketta.

Teen tortut pienissä leivosvuoissa, koska näin joka suupalaan riittää mukaan hilloa ja kuorutetta. Lopun taikinan paistoin pienessä piirasvuoassa Runeberginpiiraaksi. Todella kätevää, helppoa ja nopeaa ja ihan yhtä hyvää!

 

NÄITÄ TARVITSET

200 g voita
1 dl sokeria
½ dl SAM metsähunajaa
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja (tai 50/50 vehnää ja grahamia)
1 dl Elovena välipalakeksejä murskattuina
½ dl hasselpähkinärouhetta
2 tl leivinjauhetta
1 dl piimää
(muutama tippa karvasmanteliöljyä)

Voita ja korppujauhoa vuokien voiteluun

TEE NÄIN:

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi niin, että sokeri on kokonaan sulanut ja lisää sitten hunaja  hyvin sekoittaen. Lisää munat yksi kerrallaan edelleen hyvin vatkaten.

Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, keksinmurut, pähkinärouhe, ja leivinjauhe

Elovenan välipalakeksit toimivat tässä hyvin, koska niissä on sopivasti mausteita, eikä tarvitse taikinaa enempää maustaa. Mutta muutkin keksit toimivat ihan yhtä hyvin.

Yhdistä  jauhoseos voiseokseen piimän kanssa vuorotellen ja lisää karvasmanteliöljy, jos käytät sitä.

Voitele vuoat joita käytät voilla ja jauhota ne korppujauhoilla tai pähkinärouheella ja lusikoi sitten taikina vuokiin.

Paista leivonnaisia 200-asteisessa uunissa, kunnes tortut ovat kohonneet ja pinta on kauniin kullanruskea, noin 25 minuuttia.

Pienissä leivosvuoissa paistuu juuri sopivasti parin suupalan kokoisia torttuja. Muffinssivuoat sopivat tarkoitukseen ihan yhtä hyvin.

Anna torttujen jäähtyä hetki vuoissaan, ennen kuin irroitat ne kuorutusta varten.

PÄÄLLE

vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1/2 -1 rkl vettä tai sitruunamehua

Minusta Runebergin tortuissa kuuluu olla rouhea suutuntuma ja lisään sitä vielä ripottelemalla pähkinärouhetta päälle, kun tarjoan tortut.

Sekoita tomusokerista ja vedestä tai sitruunamehusta sen verran juokseva seos, että saat tehtyä ympyrän vadelmahillon ympärille, tortun pinnalle.

Jos vuokia ei ole, tai haluat oikaista tekemisessä ja saada herkut nopeammin pöytään, tee pienten torttujen sijaan yksi isompi!

 Hyvää Runebergin päivää kaikille! Ihanaa, että meillä on näitä juhlapäiviä, jotka rytmittävät vuoden ja muistuttavat myös niistä suurmiehistä, joiden ansiosta Suomi on se mitä on.  <3 Sikke

Comments are closed.