Ranskalainen hunajaleipä pain d’epices

Täällä Suomessa maustekakut kuuluvat jouluun. Ranskassa pain d'epices - mausteista kakkuleipää syödään vuoden ympäri sekä juustolautasella että hanhenmaksan kera. Pain d'epices maustetaan aniksella ja hunajalla, jota siinä on reilusti, sekä meille tyypillisillä joulumausteilla kuten kanelilla ja inkiväärillä. Mutta miksi turhaan jättää nuo ihanat mausteet vain yhden sesongin mausteiksi, kun niillä voi maustaa ihanuuksia pitkin vuotta!

Perinteiseen pain d'epiceen ei kuulu pähkinät, eikä kuivatut hedelmät, mutta koska ajattelin tätä nyt juustolautaselle ja silmääni osui ruotsalaisen Leila Lindholmin versio tästä leivonnaisesta, teinkin sen samaan tapaan hänen reseptiään mukaillen.

Perinteisessä pain d'epicessä on myös ruisjauhoja, taitaa jopa olla ainoastaan niitä, joten käytin osassa jauhoja ruista, koska sehän sopii mukavasti meidän suomalaisten suuhun.

NÄITÄ TARVITSET

1 dl SAM reilun kaupan hunajaa
1/2 dl sokeria
1 1/2 dl kuohukermaa
1 rkl aniksen tai fenkolin siemeniä
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl kanelia
1 dl kuivattuja aprikooseja
1/2 dl siemensekoitusta
1 dl pistaasipähkinöitä (tai muita pähkinöitä)
1 1/2 dl vehnäjauhoa
1/2 dl ruisjauhoa
1 tl sormisuolaa
2 tl leivinsoodaa

JA NÄIN SE KÄY

Lämmitä uuni 150 asteeseen.

Yhdistä hunajaan kaikki mausteet, sokeri ja kerma, kiehauta ja anna jäähtyä

Pieni aprikoosit ja pähkinät ja yhdistä ne siemensekoitukseen, lisää jauhot suola ja sooda.

Yhdistä kuivat ainekset kosteisiin.

Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja paista 40-45 minuuttia uunin keskiosassa. Kokeile kypsyyttä tikulla. Siihen ei saa jäädä taikinaa.

Anna leivän jäähtyä kunnolla ja  tekeytyä ja tiivistyä mielellään yön yli, ennen kuin tarjoat sen. Se säilyy hyvänä vielä usean päivän.

Tämä ihana mausteinen kakkuleipä sopii erinomaisen hyvin juustojen kera. Se on ihana tarjottava, kun saat vieraita kylään tai kun telkkarista tulee jotain kivaa katsottavaa, eikä yhtään tee mieli niitä sipsejä popsia...

Kevättä ja kesää odotellen Sikke

Comments are closed.