Kurpitsaa, kvinoaa ja yllätysporkkanoita hunajaisessa kastikkeessa

Tämän syksyisen salaatin tein täällä Namastessa lihattoman lokakuun kunniaksi. Olin varma, ettei keittiöpuutarhastani enää löydy muuta kuin suolaheinää, vähän persiljaa ja muutama mangoldin ja rucolan lehti. Olin varustautunut keräämään korianterin ja tillin siemenet talteen ensi kevättä varten, haravoimaan lehdet ja pistämään tulppaanien sipulit maahan.

Mutta mitä löysinkään kukkapenkkien välistä, kun raivasin yhä riemukkaaasti kukkivia kosmoskukkia sivuun - kokonaisen rivin purppuraista porkkanaa! Siellä ne olivat saaneet kaikessa rauhassa kasvaa kenenkään noteeraamatta, edes pupujussit eivät tätä kätköä ole löytäneet.

Jotain hyvää tästä upeasta löydöksestä tietysti halusin tehdä. Ja kun naapurista sain lisäksi ison, hienon kurpitsan, niin lisäksi tarvittiin vain punainen paprika, vähän valkosipulia, pähkinäistä kvinoaa ja hunajainen kastike, niin ihana syksyinen salaatti saataisiin pöytään.

Valkosipulin ja hunajan yhdistelmä tekee tästä kastikkeesta aivan ihanan!

Tein ensin hunajaisen kastikkeen maustumaan. Tässä kastikkeessa hunajaan yhdistyy suola, mustapippuri ja ehkä vähän yllättäenkin valkosipuli. Muutama mintunlehti - niitä vielä puutarhassa riittää - viimeistelee maun.

NÄITÄ TARVITSET KASTIKKEESEEN

2 dl maustamatonta jogurttia
1/2 valkosipulinkynttä raastettuna
2 rkl juoksevaa SAM-luomuhunajaa
2 rkl mintunlehtiä
suolaa ja mustapippuria

Sekoita ainekset kulhossa ja jätä odottamaan salaatin valmistuksen ajaksi.

Paprikan voi helposti kuoria, kun ensin leikkaa sen siivuiksi ja sitten kuorii terävällä veitsellä. Kuorittuna siitä tulee mehukkaan makea, eikä sen kuori aiheuta vatsavaivoja.

 

NÄITÄ TARVITSET SALAATTIIN

500g kurpitsaa kuutioituna
3 porkkanaa (ihan tavalliset oranssitkin käyvät) suupaloina
1 punainen paprika  kuorittuna
2 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä + 3 rkl juoksevaa hunajaa yhdistettynä
suolaa ja mustapippuria

Sekoita ainekset uunivuoassa ja kypsennä niitä uunissa 225C- asteessa 20 minuuttia, kunnes juurekset ovat pehmenneet. Anna jäähtyä.

Lisää sitten  2 dl paketin ohjeen mukaan vihannesliemessä keitettyä kvinoaa ja muutamia rucolanlehtiä, sekoita ja tarjoa ihanan suolasmakean kastikkeen kera.

Jos kvinoan keittäminen ei ole tuttua löydät hyvän ohjeen tästä.

Värikästä ja maukasta syksyä. Marraskuussa palaan taas! <3 Sikke

 

Comments are closed.