Hunajainen pekaanipähkinäpiiras

Minulla on yksi suosikkipiiras ylitse muiden - jopa mustikkapiirakka jää tälle piirakalle kakkoseksi. Nimittäin pekaanipähkinäpiiras. Mutta se tulee mieleeni aina vasta syksyn kylmien ja koleiden päivien työntäessä kesän vehreyden tieltään.

Se maistuu silloin kun kynttilät sytytetään, otetaan esiin kirjat ja kutimet ja vieressä höyryää iso kupillinen höryävää teetä.

Pekaanipähkinäpiiras on myös voittamaton vierastarjottava. Sitä ei voi kukaan täysjärkinen vastustaa, sillä sen täytteen makoisan täyteläinen maku yhdistettynä pekaanipähkinöiden rapsakkaan rapeuteen aiheuttaa riippuvuuden.

NÄITÄ TARVITSET PIIRAKAN POHJAAN

125g voita

250g jauhoja

reilu ripaus suolaa

30g sokeria

1-2 rkl kylmää vettä

Tee pohjan aineksista taikina nyppimällä ja nostelemalla kuutioitu kylmä voi ja jauhot sormenpäillä nopeasti muruksi, lisää sokeri ja suola ja lopuksi hiukan kylmää vettä kerrallaan niin, että syntyy taikina. Painele siitä  lätty leivinpaperin päälle ja nosta pohja sitten piirasvuoan pohjalle ja reunoille ja anna tekeytyä jääkaapissa sillä aikaa kun teet täytteen.

NÄITÄ TARVITSET PIIRAKAN TÄYTTEESEEN

200g fariinisokeria

150g SAM juoksevaa luomuhunajaa

100g voita

2 tl vaniljauutetta

1/2 tl suolaa

1/2 appelsiinin kuoriraaste

3 kookasta kananmunaa

250g pekaanipähkinöitä

Erottele kauneimmat pähkinät ja paahda niitä kuivalla pannulla hetkinen. Pilko loput pähkinät rouheasti.

Sulata voi kattilassa keskilämmöllä ja lisää sekaan fariinisokeri. Sekoita kunnes sokeri on sulanut.

Ota kattila liedeltä ja lisää seokseen hunaja, vanilja, suola ja raastettu appelsiininkuori.

Vatkaa kananmunat kevyesti ja lisää ne, sekä pähkinärouhe täytteeseen.

Kaada täyte kylmälle piirakkapohjalle ja asettele paahdetut, kokonaiset pähkinät täytteen päälle.

Paista piirakkaa uunissa 180-asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja piirakka on kauniin kullanruskea. Anna jäähtyä kokonaan ritilän päällä ennen kuin tarjoat.

Kuten varmasti huomaat minun uunissani tuntuu olevan kuumempaa takaosassa...Mutta onneksi aina joku tykkää tosi tummistakin pähkinöistä 😉

 

Tarjoa piiras vatkatun kerman tai vaniljajäätelön kera.

Ja sitten vaan se kynttilä palamaan, kirjat esiin, teekuppi höyryämään ja toivotaan, että huomenna olisi parempi sää. Ja jos ei ole huomenna, niin ehkä ensi viikolla. Tällä herkulla pärjäät sinne asti 🙂

Iloa ja valoa Joulun odotukseen! Sikke

Comments are closed.