Hunaja-pinoli-sitruuna-ricottapiiras

Jokainen noista otsikon neljästä raaka-aineesta soittelee minulla herkkukelloja ja kun ne kaikki yhdistetään syntyy piiras, josta ei voi muuta todeta, kuin että täydellinen on!

Tämä muistuttaa pecanpähkinäpiirasta, mutta on minusta sitäkin parempi. Sopii jälkiruoaksi, kahvin ja teen kaveriksi ja erinomaisesti mihin tahansa juhlatilaisuuteen herkkupalaksi, jota ei heti unohdeta. Testasin muun muassa sherryn kanssa ja jopas napsahti maut kohdilleen.

Paras ottaa resepti talteen ja printata valmiiksi monta kappaletta kyselijöille jaettavaksi 🙂 Ja tässähän se tulee:

POHJATAIKINAAN TARVITSET

240g vehnäjauhoja

1 muna

120g voita, kuutioituna ja huoneenlämpöisenä

2 rkl sokeria

60 g tomusokeria

½ sitruunan kuoriraaste

30g jauhettua mantelia

ripaus suolaa

Sekoita aineksista isossa kulhossa tasainen taikina. Kääri se kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin tunti.

Kaulitse taikina niin, että se sopii 23-24 senttiseen piirasvuokaan, pistele pohja haarukalla ja pane vielä jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Minä vuoraan vuoan leivinpaperilla, koska se antaa piiraalle kivan rustiikin ulkonäön. Voit tietysti vuorata vain vuoan pohjan ja saat piiraaseesi sileät reunat, mutta minusta käsintehty saa siltä näyttääkin!

Levitä kaulittu taikina piirasvuoan päälle, painele se hyvin vuokaan ja pyöräytä sitten kaulinta reunojen päällä niin, että ylimääräinen taikina irtoaa pois.

TÄYTTEESEEN TARVITSET

1,2 dl juoksevaa hunajaa

100g sokeria

ripaus suolaa

80g voita kuutioituna

1 dl kuohukermaa

140g ricottajuustoa

1 sitruunan raastettu kuori

2 rkl sitruunamehua

150g pinjansiemeniä

1 muna

 

Yhdistä hunaja, sokeri ja suola kattilassa. Lisää voi ja anna poreilla hetki keskilämmöllä  koko ajan sekoittaen. Ota liedeltä ja anna jäähtyä vartti.

Vatkaa sekaan kerma, sitruunankuori, ricotta ja kananmuna niin, että saat tasaisien seoksen.

Ota piiraspohja jääkaapista, levitä sille pinjansiemenet  ja kaada täyteseos niiden päälle.

Paista piirasta uunissa 170C-asteessa noin 50 minuuttia, tai kunnes taikina on kullanruskea.

Täyte saa olla vielä hiukan hytisevä, kun otat piiraan uunista, se jähmettyy jäähtyessään.

Anna jäähtyä täysin, ennen kuin otat piiraan pois vuoasta ja tarjoat. Se on hyvää ihan sellaisenaan, mutta mihin piiraaseen ei vaniljajätksi sopisi?

Nautinnollisia herkkuhetkiä Sinulle toivoo Sikke

Comments are closed.