Porsaankyljykset isäni makuun

Isäni lempiruoka talvipakkasilla oli porsaankyljykset kermakastikkeessa. Niissä oli reilu rasvareunus ja ne kypsytettiin paksussa kermakastikkeessa. Kun ne tulivat uunista, koko keittiö täyttyi ihanasta tuoksusta.
Muutettuani ensimmäiseen omaan asuntooni piti isä ja äiti tietysti kutsua syömään. Halusin tehdä isän lempiruokaa, varsinkin kun äidiltä saatu resepti on vaikea saada epäonnistumaan.
Mutta kun vedin vuokaa ulos uunista, se lipsahti otteestani. Osa kyljyksistä t levisi keittiön lattialle. Itkuhan siitä Sirkan silmään tuli. Lattia oli onneksi niin putipuhdas (koska äiti ja isä) etteivät kyljykset siitä pahemmin lisämakua saaneet, vähän lisää suolaa kyyneleistäni kenties.
Vuosien varrella ruoka on kokenut muutaman muutoksen. Kermaa on kastikeeessa vähemmän. Yrttejä tai chiliä ei tuolloin vielä ollut saatavilla ja lihaa mureuttava olutkin on tullut mukaan jostain muusta reseptistä. Mutta tässä se nyt on. Kylmän sään kotiruoka parhaimmillaan!

NÄITÄ TARVITSET

4 porsaankyljystä (mielellään saa olla luukin mukana ja rasvareunus, varsinkin jos luomupossua on saatavilla)

pari puristusta sitruunaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 rkl hunajaa
3 rkl Dijonin sinappia
1 dl olutta
2 rkl oliiviöljyä
1 punainen chili
4 rkl silputtua rosmariinia ja timjamia
2 dl vispikermaa

Hiero kyljykset sitruunamehulla ja ripottele pintaan suolaa ja rouhittua mustapippuria. Sekoita kulhossa hunaja, sinappi, olut, oliiviöljy, chili rosmariini ja timjami.

Kaada seos possunkyljyksien päälle vuokaan ja kypsennä uunissa 180°C  noin 15-20 minuuttia. Aika riippuu kyljysten paksuudesta. Älä tee kengänpohjaa!

Ota kyljykset vuoasta ja kaada sinne syntynyt liemi kattilaan. Pane kyljykset takaisin lämpimään vuokaan foliolla peitettynä odottamaan.

Keitä lientä kokoon muutama minuutti ja lisää sitten kerma ja keitä vielä sekoitellen reilut viisi minuuttia kunnes kastike saostuu.

Vala kastike kyljysten päälle ja tarjoa vaikka perunamuusin ja raikkaan salaatin kera. Isäni joisi varmaankin kyytipoikana kylmän oluen!

Hyviä latuja!
Sikke

Comments are closed.