Herkullisimmat simaohjeet

Vappusima

5 l vettä 1 pkt (500 g)
fariinisokeria
2 kpl sitruunan mehut
1/8 tl tuorehiivaa

Jokaiseen pulloon:
1-2 rkl SAM Kesäkukka Juoksevaa Hunajaa
(rusinoita)

Kiehauta vesi isossa teräskattilassa. Sekoita joukkoon fariinisokeri, sulata ja jätä jäähtymään. Lisää sitruunoista puristetut mehut ja sekoita. Ota kädenlämpöiseksi jäähtyneestä vedestä kupillinen erikseen ja murenna siihen hiivanokare. Sekoita, kunnes hiiva liukenee, ja kaada hiivaliemi takaisin simakattilaan. Sekoita. Peitä kattila pyyhkeellä tai paperilla ja käytä simaa yön yli huoneenlämmössä keittiössä.

Pese sillä välin pullot huolellisesti ja valuta kuiviksi. Pullota sima ja valuta lopuksi jokaiseen pulloon noin 1-2 rkl juoksevaa hunajaa.

Rusinoitakin voit lisätä. Ne painuvat ensin pohjaan, mutta nousevat pinnalle, kun sima on valmista. Sulje pullot kierrekorkilla ja vie viileään, missä sima valmistuu noin vuorokaudessa.

Hunajainen inkiväärisima

2 kpl sitruunaa
6 l vettä kiehautettuna
2 cm pala tuoretta inkiväärinjuurta kuorittuna ja paloiteltuna
1/8 tl tuorehiivaa
300 g SAM Kesäkukka Juoksevaa Hunajaa

Pulloihin: rusinoita

Pese sitruunat hyvin kuumalla vedellä ja harjalla hangaten. Leikkaa ne sen jälkeen ohuiksi viipaleiksi. Poista siemenet.

Laita ison teräskattilan tai sangon pohjalle inkivääripalat. Kaada päälle kiehuva vesi. Lisää sitruunaviipaleet. Sekoita.

Jäähdytä vesi kädenlämpöiseksi, noin 37 asteeseen.

Ota liemestä kauhallinen kuppiin ja lietä siihen pala tuoretta hiivaa. Kaada liemi takaisin sima-astiaan. Sekoita joukkoon hunaja. Käytä simaa kevyesti kannella tai paperilla peitettynä huoneenlämmössä yön yli. Laita puhtaaksi pestyihin pulloihin rusinat. Poista pullotuksen aluksi siman pinnalta sitruunaviipaleet ja jätä inkivääripalat pohjalle. Pullota sima ja sulje pullot.

Seisota simapulloja muutama tunti ensin huoneenlämmössä, mutta nosta pullot sen jälkeen viileään.

Hunajasima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.

Hunaja-mustaviinimarjasima

5 l vettä
3 sitruunaa
100 g sokeria
300 g SAM Kesäkukka Juoksevaa Hunajaa
1 dl vaaleaa siirappia
400 g mustaherukkapensaan lehtiä
kanelitanko
10 g hiivaa

Huuhtele mustaherukan lehdet ja keitä ne vedessä kattilassa ½ tuntia. Siivilöi pois lehdet.
Pese sitruunat hyvin ja kuori ohuesti keltainen osa kuoresta ja heitä pois valkoinen kuori ja viipaloi sitruunat.
Kaada kiehuva vesi sankoon missä on keltainen kuori, sokeri, hunaja, siirappi ja kaneli. Lisää sitruunaviipaleet ja hiiva, kun juoma on 37C.

Seuraava päivä:

Siivilöi juoma ja laita kanisteriin. Laita ½ dl rusinoita mukaan.
Sima on valmis 2-3 päivässä. Säilytä kylmässä.
Sopii hyvin myös kuumiin kesäpäiviin!