Mehiläisten elämää

Mehiläisten muutto

Muniva kuningatar hoviväkensä ympäröimänä. Mehiläishoitaja on merkinnyt kuningattaren sinisellä maalitäplällä.

Muniva kuningatar hoviväkensä ympäröimänä. Mehiläishoitaja on merkinnyt kuningattaren sinisellä maalitäplällä.

Mehiläiskuningatar munii tuhansia munia päivässä kevään ja alkukesän aikana. Uusien tulokkaiden takia töitä ei enää riitä kaikille. Mehiläiset tuntevat itsensä toimettomiksi ja päättävät lähteä uuteen pesäpaikkaan. Ne aloittavat parveiluvalmistelut.

Mehiläisten parveilu ja uusi pesä

Parveiluun valmistautuminen alkaa, kun yhdyskunta ohjaa vanhan emon munimaan emokennoihin. Sen jälkeen emo pannaan laihdutuskuurille, sillä vasta laihtuneena se pystyy lentämään uuteen pesään.

Lähes puolet pesän mehiläisistä lähtee matkaan. Ne muodostavat ryppään vaikkapa puun oksaan tai räystääseen, ennen kuin löytävät varsinaisen pesän muutaman kilometrin säteellä vanhasta pesästä. Uuden pesäpaikan löydyttyä mehiläiset aloittavat kennojen rakentamisen ja meden keräämisen, ja kuningatar alkaa munia.

Vanhan pesän uusi elämä

Vanhassa pesässä ensimmäiseksi kuoriutunut kuningatar tappaa kilpasisarensa pistämällä niitä kennon läpi, ja jo kahden viikon kuluessa häälennon jälkeen se aloittaa muninnan. Näin vanha pesä vahvistuu talveksi. Elämä jatkuu mehiläisten maailmassa.

Mehiläisten talvehtiminen

Mehiläispesä

Lokakuussa ahkerat simasuut vetäytyvät talvilevolle. Sitä ennen niiden on huolehdittava syysaskareista. Mehiläispesä tiivistetään pakkasen kestäväksi. Siihen käytetään kittivahaa, jota työläiset tekevät pihkasta, siitepölystä ja mehiläisvahasta. Lentoaukkoa pienennetään, mutta se on yhä käytössä ja mahdollistaa ilmanvaihdon.

Kuningatar lopettaa munintansa jo syyskuussa. Uudet tulokkaat kasvavat aikuisiksi mehiläisiksi pesän suojissa. Elo-syyskuussa syntyneet työläiset elävät talven yli ja kuolevat toukokuussa.

Mehiläishoitaja on kerännyt hunajan talteen ja ruokkii hoidokkinsa ennen talven tuloa. Hän laittaa sokeriliuosta ruokintalaitteeseen ja asettaa sen pesän päälle, josta mehiläiset kuljettavat sen kennoihinsa.

Valmistelujen jälkeen mehiläiset tiivistäytyvät lähelle toisiaan ja muodostavat talvipallon kuningattaren ympärille. Talvipallossa ja sokeria nauttien mehiläiset pysyvät lämpimänä.

Pesät säilyvät parhaiten lumen alla, koska lumi suojaa niitä kovalta tuulelta ja eläimiltä. Keväällä mehiläishoitaja lapioi lumen pois pesän edestä ja päästää mehiläiset medenkeruuseen. Kevään ensimmäiset kukat, pajunkukat, kutsuvat mehiläisiä luokseen.

Hunajan matka Suomeen

Olemme tuoneet Suomeen korkealaatuisinta hunajaa jo vuodesta 1987 alkaen. Perustajamme Kari Koivulehto aloitti tutustumisen eri puolilla maailmaa sijaitseviin hunajatiloihin jo 17-vuotiaana. Hunajan matka Suomeen »

Hunajan historiaa

Varhainen luolamieskin varmasti viehättyi kullankeltaisen hunajan mausta, kun pääsi sitä ensimmäisen kerran maistelemaan. Todennäköisesti ensimmäiset kohtaamiset mehiläispesän kanssa olivat kivuliaita, mutta hunaja oli sen arvoista. Energisoiva, makea ja terveellinen hunaja jäi osaksi ihmisten ruokavaliota ja historiaa. Hunajan historiaa »