Medestä hunajaksi

Kuvassa kotimehiläinen ottaa “kärsällään” mettä kenttämehiläisestä

Kuvassa kotimehiläinen ottaa “kärsällään” mettä kenttämehiläisestä

Meden muokkaus hunajaksi on luonnon upea näytelmä.

Kenttämehiläinen kuljettaa

Mettä keräävät vanhat ja kokeneet kenttämehiläiset. Paluulennon aikana ne erittävät entsyymejä mesimahaansa ja aloittavat meden muokkauksen hunajaksi. Kun noin 0,1 gramman mesikuorma on toimitettu pesään, mehiläinen lähtee tunnollisesti uudelle lennolle.

Kotimehiläinen tarkkailee laatua

Pesässä on kotimehiläisiä, jotka taputtavat tuntosarvillaan kenttämehiläisiä pyytäen mettä. Kotimehiläiset maistelevat mesieriä tehden laaduntarkkailua. Ne hyväksyvät vain parhaan meden, jonka ne kuljettavat vahakennoihin.

Kuvassa vaalealla vahalla peitetyissä kennoissa on kypsää hunajaa. Muissa kennoissa hunaja on vielä osittain metenä.

Kuvassa vaalealla vahalla peitetyissä kennoissa on kypsää hunajaa. Muissa kennoissa hunaja on vielä osittain metenä.

Hunajan valmistus ja varastointi

Kotimehiläinen erittää vahakennoissa olevaan meteen tärkeitä aineita, kuten valkuaisaineita sekä entsyymejä, jotka muuttavat meden hedelmä- ja rypälesokeriksi. Kotimehiläiset haihduttavat liian veden, jotta valmis hunaja ei ala käydä. Lopulta kypsä hunaja peitetään ilmatiiviillä vahakannella.

Kesän aikana mehiläiset keräävät varastoon 40–100 kg hunajaa, joka säilyy kennoissa jopa parikin vuotta. Mehiläiset avaavat vahakannet, kun ne tarvitsevat ravintoa. Kennoissa säilytetään myös siitepöly, joilla mehiläiset ruokkivat toukkia.

Kukkien ja mehiläisten yhteistyö

Kesäauringossa kukkivat kukat valmistavat ravinteikasta mettä, jota mehiläiset keräävät valmistaakseen hunajaa. Meden tuoksu ja kukkien väriloisto kutsuvat mehiläisiä luokseen. Kun mehiläinen kerää mettä, sen turkkiin tarttuu siitepölyä, joka siirtyy kukasta kukkaan mehiläisen mukana. Näin tapahtuu kukille elintärkeä pölytys. Kukkien ja mehiläisten yhteistyö »

Hunajakennosta purkkiin

Täydet hunajakennot kerätään pesästä talteen loppukesästä. Tehtävä ei ole helppo, sillä pesän jopa 80 000 mehiläistä puolustaa kotiansa päättäväisesti. Mehiläishoitaja vetää ylleen suojahaalarit ja peittää kasvonsa verkolla. Hunajakennosta purkkiin »