Kukkien ja mehiläisten yhteistyö

Kuvassa mehiläinen etsii mettä kukasta

Kuvassa mehiläinen etsii mettä kukasta

Kesäauringossa kukkivat kukat valmistavat ravinteikasta mettä, jota mehiläiset keräävät valmistaakseen hunajaa. Meden tuoksu ja kukkien väriloisto kutsuvat mehiläisiä luokseen. Kun mehiläinen kerää mettä, sen turkkiin tarttuu siitepölyä, joka siirtyy kukasta kukkaan mehiläisen mukana. Näin tapahtuu kukille elintärkeä pölytys.

Saamme kiittää luonnon monimuotoisuudesta mehiläisiä – ne pölyttävät arviolta 75–85 % maailman kasveista. Viljelykasvit, kuten omena, vadelma, musta- ja punaherukka, apila ja rypsi tarvitsevat mehiläispölytystä tuottaakseen runsaan ja tasalaatuisen sadon. Myös metsämarjat kuten mustikka, puolukka ja lakka hyötyvät mehiläisten läheisyydestä.

Meden kuljetus pesään

Mehiläiset imevät leuan alla sijaitsevalla kärsällään mettä mesimahaansa, joka voi täytenä painaa jopa enemmän kuin mehiläinen itse. Meden kuljetus onkin mehiläisille raskasta työtä. Kun mesimaha on täysi, mehiläinen palaa pesälle.

Kuvassa halkileikkaus mehiläisestä

Kuvassa halkileikkaus mehiläisestä

Yhtä hunajakiloa kohden mehiläiset vierailevat tuhansissa kukissa ja lentävät matkan, joka vastaa matkaa kuusi kertaa maapallon ympäri. Mehiläiset keräävät mettä mieluiten lähialueiden kukista ja lentävät kerrallaan vain muutaman kilometrin matkoja.

Medestä hunajaksi

Mettä keräävät vanhat ja kokeneet kenttämehiläiset. Paluulennon aikana ne erittävät entsyymejä mesimahaansa ja aloittavat meden muokkauksen hunajaksi. Medestä hunajaksi »

Hunajakennosta purkkiin

Täydet hunajakennot kerätään pesästä talteen loppukesästä. Tehtävä ei ole helppo, sillä pesän jopa 80 000 mehiläistä puolustaa kotiansa päättäväisesti. Mehiläishoitaja vetää ylleen suojahaalarit ja peittää kasvonsa verkolla. Hunajakennosta purkkiin »