Hunajan historiaa

olausmagnusVarhainen luolamieskin varmasti viehättyi kullankeltaisen hunajan mausta, kun pääsi sitä ensimmäisen kerran maistelemaan. Todennäköisesti ensimmäiset kohtaamiset mehiläispesän kanssa olivat kivuliaita, mutta hunaja oli sen arvoista. Makea ja terveellinen hunaja jäi osaksi ihmisten ruokavaliota ja historiaa.

Jo kreikkalaiset oppineet Pythagoras ja Hippokrates uskoivat hunajan pidentävän elinikää. Pitkään hunajaa onkin käytetty lääkkeenä monen vaivaan. Hunaja on käynyt myös maksuvälineenä, niin arvokasta se on ollut.

Hunaja – lääke ja maksuväline

Jo kreikkalaiset oppineet Pythagoras ja Hippokrates uskoivat hunajan pidentävän elinikää. Knoppitietouden ystäville kerrottakoon, että hunaja on käynyt joskus myös maksuvälineenä veronkannossa.

Mehiläishoidon kehitys Suomessa

kalliopiirros

Hunajamehiläinen on alun perin kotoisin Intian alueelta, mutta mehiläispesien ryöstämistä harjoitettiin Euroopassa jo 15 000 vuotta sitten. Mehiläisiä alettiin hoitaa Euroopassa jo 4 000 vuotta sitten, mutta vasta 1500-luvulla alkoi nykyisen kaltainen mehiläishoito. Irtokehäpesä kehitettiin Pohjois-Amerikassa 1850-luvulla ja pian sen jälkeen hunajalinko. Nykyisin mehiläisiä hoidetaan jo lähes kaikkialla maailmassa.

Suomeen mehiläiset kuljetettiin 1750-luvulla, ja nykyään maassamme on useita tuhansia mehiläishoitajia ja kymmeniä tuhansia tuottavia mehiläispesiä.

Hunajan koostumus

Hunaja on maukas ja terveellinen sataprosenttinen luonnontuote, johon ei lisätä mitään.
Hunajan koostumus »

Eri hunajalaadut

Maailmassa on enemmän hunajia kuin yleisesti uskotaan. Suomessakin voidaan erotella toistakymmentä erilaatuista hunajaa. Eri hunajalaadut »