Kennosta purkkiin

Hunajan poistaminen pesästä

Täydet hunajakennot kerätään pesästä talteen loppukesästä. Tehtävä ei ole helppo, sillä pesän jopa 80 000 mehiläistä puolustaa kotiansa päättäväisesti. Mehiläishoitaja vetää ylleen suojahaalarit ja peittää kasvonsa verkolla.

linko

Savu on ikivanha keino, jolla mehiläisiä häädettiin loitommalle pesästä. Nykyään mehiläishoitaja käyttää apuna erityistä savutinta. Mehiläishoitaja harjaa loput mehiläiset pois hunajakennoilta ja asettaa kennolevyt laatikkoon. Siinä hän kuljettaa ne linkoamishuoneeseen linkoamista varten.

Levyä, jossa on paljon hunajakennoja, sanotaan hunajakakuksi. Hunajakakkujen kennojen vahakannet avataan leveällä haarukalla tai koneella, jossa on lämpöiset veitset. Kuoritut hunajakakut lingotaan hunajalingossa. Vauhdissa hunaja irtoaa kennoista ja valuu lingon pohjalla olevasta putkesta ulos. Lingotut vahakennot voidaan laittaa takaisin pesään uutta täyttöä varten.

Medestä hunajaksi

Mettä keräävät vanhat ja kokeneet kenttämehiläiset. Paluulennon aikana ne erittävät entsyymejä mesimahaansa ja aloittavat meden muokkauksen hunajaksi. Medestä hunajaksi »

Hunajan valmistus

Lingosta saatu hunaja on puhdasta, juoksevaa ja sisältää tärkeitä ravintoaineita. Se on heti valmista nautittavaksi. Yleensä mehiläishoitaja kuitenkin siivilöi vahakansien muruset ennen purkittamista. Hunajan valmistus »