Hunajan terveysvaikutukset – luonnon oma eliksiiri

hyvinvointi-hunaja

Hunaja on maukas luonnontuote, johon ei lisätä mitään. Se on aito superfood, jota voi käyttää niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Hunajaa onkin käytetty terveydenhoidossa jo tuhansien vuosien ajan.

Hunajan sisältö

Hunaja sisältää yli 200 luonnon omaa tehoainetta kuten vitamiineja, mineraaleja, entsyymejä ja aminohappoja. Hunajan sisältämät hedelmä- ja rypälesokeri ovat luonnostaan valmiita elimistömme hyötykäyttöön. Osana terveellistä ruokavaliota hunajan ainesosien myönteiset vaikutukset elimistön toimintoihin ovat kiistattomia.

Hunaja ja terveellinen elämäntapa

Hunaja on maukas vaihtoehto tavalliselle sokerille. Se on 10-15% makeampaa kuin tavallinen sokeri, mutta siinä on 20% vähemmän energiaa. Käyttämällä makeutuksessa hunajaa sokerin sijaan säästää siis kaloreissa mukavasti.

Lähes puolet hunajan sokereista on rypälesokeria, joka imeytyy, nostaa verensokeritason ja piristää nopeasti. Toisaalta, noin puolet hunajan sokereista on hedelmäsokeria, jonka imeytyminen on hitaampaa, ja täten kokonaisuutena hunaja pitää verensokeritason vakaana pidempään. Tätä voi hyödyntää niin arjessa kuin urheillessa – ennen treeniä hunaja piristää mukavasti, mutta auttaa jaksamaan myös myöhemmin. Hunaja onkin hyvä täydennys urheilijoiden ruokavaliossa; Katso HIFK:n jalkapalloilijoiden aamiaisvideo.

hyvinvointi

Hunaja on luonnon oma antibiootti

Hunaja ehkäisee luonnostaan mikrobien ja hiivojen kasvua, ja sillä on myös tulehtumista estäviä sekä vähentäviä ominaisuuksia. Hunajaa on käytetty aikanaan hyvin monenlaisten haavojen, haavautumien ja palovammojen hoidossa, ja hunajankäyttöä näissä tutkitaan nykyisin paljon. Hunajan tehoa tutkitaan myös monen sairauden hoidossa, kuten vatsahaavan, verenpaineen sekä sydän- ja verisuonitautien.

Erityisesti hunajaa suositellaan käytettävän yskän hoitoon; yskään hunajaa, ei lääkettä.

Hunaja ihonhoidossa

Hunajaa voi käyttää ihovoiteissa tai suoraan iholle siveltynä. Ärsyyntynyt ja tulehtunut iho rauhoittuu hunajalla käsiteltäessä. Kiteistä hunajaa voi käyttää ihon kuorintaan ja pehmentämään ihoa. Suomalaisittain hunajaa on käytetty paljon saunassa, niin iholle kuin hiuksiin.

Hunaja saunassa

Moni suomalainen käyttää hunajaa saunassa. Hiukset saavat ravinteita hunajasta, ja pestylle iholle levitetty hunaja imeytyy löylyissä ihoon vieden tärkeät ravintoaineet ihon sisälle. Hunaja toimii myös reumaattisten oireiden hoidossa. Urheilijat saavat rasittuneisiin lihaksiin rentoutta hieromalla niitä hunajalla.

Hunajan terveysvaikutukset ja EU-lainsäädäntö

Hunajalla ei ole EU:ssa virallisesti hyväksyttyjä terveysväitteitä. Tämän vuoksi hunajan myyjät eivät voi esimerkiksi kertoa tieteellisistä tutkimuksista, joissa on havaittu hunajan terveysvaikutuksia. Tutkimusten lisäksi perimätieto tukee hunajan monipuolista käyttöä hyvinvoinnin edistäjänä.

”Hunaja on paljon enemmän kuin mitä yleisesti ajatellaan. Haluan innostaa kokeilemaan hunajaa monipuolisesti, niin maun kuin terveydellisten vaikutusten takia.” – Kari Koivulehto, Hunajainen SAM Oy

Hunajan koostumus

Hunajan sisältö

Hunaja sisältää 200 luonnon omaa tehoainetta kuten vitamiineja, mineraaleja, entsyymejä, aminohappoja, glugoosia ja fruktoosia. Ammattitaitoinen hunajanvalmistaja säilyttää hunajan kullanarvoiset ravintoaineet eikä haihduta niitä esimerkiksi kuumentamalla. Keinotekoisesti juoksevaksi kuumennettu hunaja ei ole enää aidon hunajan lailla ravintorikasta. Lue lisää »