Eri hunajalaadut

Maailmassa on enemmän hunajia kuin yleisesti uskotaan. Suomessakin voidaan erotella toistakymmentä erilaatuista hunajaa.

Hunajan luokittelu

Kaikki hunajat ovat sataprosenttisia luonnontuotteita. Eniten hunajaan vaikuttaa kukka tai kasvi, josta mesi on peräisin. Eri kukkien medestä tulee erilaisia hunajia. Medestä riippuu hunajan tuoksu, väri, olomuoto, maku ja jälkimaku.

Hunajaa voidaan luokitella seuraavasti:


Erilaiset hunajalajit

Monikukkahunaja on mehiläisen monen eri kasvin medestä valmistama hunaja, jossa monien eri kukkien maut neutralisoivat toisensa, eikä mikään maku tule selkeästi esiin. Normaalissa, epävirallisessa kielessä tunnetaan myös nimillä "yleishunaja" tai "perushunaja", sillä suuri osa hunajista lukeutuu tähän kategoriaan. Tutustu Kesäkukka-hunajat tuoteperheeseemme.

Lajihunaja (Yksikukkahunaja) on yhden tietyn kasvilajin medestä mehiläisen valmistama hunaja. Kun mehiläispesä on esim. keskellä appelsiinipeltoa, mehiläiset lentävät appelsiinin kukkiin ja keräävät meden niistä. Tällaisia hunajia ovat esimerkiksi appelsiinihunaja, eukalyptushunaja, maitohorsmahunaja, yms. Tutustu Kultakenno-hunajat tuoteperheeseemme.

Alkuperämaahunaja (Yhden Alkuperän Hunaja) on mehiläisen yhdeltä tietyltä maantieteelliseltä alueelta keräämä hunaja. Teknisesti ottaen monikukkahunaja, jossa kuitenkin maistuvat vain tietylle alueelle tyypilliset kasvit. Esimerksiksi kuubalainen hunaja, lappilainen hunaja, vuoristohunaja, yms. Tutustu Gourmet-hunajat tuoteperheeseemme.

Maustetut hunajatuotteet

Maustetut hunajatuotteet ovat yhdistelmätuotteita, joissa hunaja on maustettu jollain luontaisella tai keinotekoisella aromilla. Sen jälkeen kun hunajaan sekoitetaan jotain muuta ainetta, lopputuotetta ei voi pitää kaupan pelkkänä hunajana.

Hunajan voi nimetä joko sen kasvialkuperän tai geologisen alkuperän mukaan. Tämän takia on olemassa luonnollisesti esim. appelsiinihunaja tai eukalyptushunaja, joihin ei ole lisätty mitään, vaan mehiläinen on valmistanut hunajan kyseisten kasvien medestä.

Meille on tietenkin tärkeää, että kuluttajalle käy helposti selväksi, onko tuote puhdas hunaja, vai maustettu hunajatuote. Hyviä nimeämisesimerkkejä ovat esim. "Hunaja & Sitruuna" tai "Mansikkahunajavalmiste". Tutustu Aroma-hunajat tuoteperheeseemme.

Hunajan koostumus

Kaikki hunajat tulevat mehiläispesästä juoksevana, ja kaikki hunaja kiteytyvät jossain vaiheessa. Meneekö kiteytymiseen muutama viikko vai muutama vuosi - tai jopa vuosikymmen - riippuu siitä, mistä kasvista mehiläinen on meden hunajaan kerännyt. Tarkalleen sanottuna mesilähteen, eli alkuperäkasvin, meden hedelmäsokeripitoisuus ratkaisee hunajan kiteytymisnopeuden.

Juokseva hunaja: Luonnollisesti juokseva hunaja pysyy juoksevana sen takia, että se on kerätty tietyn tyyppisistä kasveista. Mikään hunaja ei kuitenkaan pysy juoksevana lopputtomiin, vaan alkaa luonnollisesti keräämään kiderakenteita pikkuhiljaa.

Kiteinen hunaja: Kiteinenkin hunaja on tullut mehiläispesästä juoksevana, mutta kiteytynyt jo ennen myyntiä. Suomessa esim. suuri osa kasveista tuottaa sen tyyppistä mettä, että hunaja kiteytyy nopeasti.

Juokseva hunaja kiteytyy nopeammin, jos sitä säilyttää kylmässä. Tämän takia hunaja kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, n. 24°C.

Hunajan kiderakenteen saa "sulamaan" hunajaa lämmittämällä, mutta pitkä kuumennus korkeissa lämpötiloissa myös vahingoittaa vitamiineja, entsyymejä ja muita hunajan terveydelle tärkeitä ominaisuuksia.

Raakahunaja on keskeneräistä hunajaa, eli se kerätään pesästä raakana.

Mikä sitten on parasta hunajaa?

”Hunaja on kuin hyvä viini tai juusto: erityiseen tilanteeseen sopii juuri tietty hunaja. Kyse on siis käyttötarkoituksesta ja omista mieltymyksistä, jotka tarkentuvat tutustumalla ja rohkeasti kokeilemalla.” – Kari Koivulehto, Hunajainen SAM Oy

Tutustu hunajatalomme tuotteisiin.

Hunajan koostumus

Hunaja on maukas ja terveellinen sataprosenttinen luonnontuote, johon ei lisätä mitään.
Hunajan koostumus »

Tietoa luomuhunajasta

Luomuhunajan tuottaminen on vuosi vuodelta lisääntynyt useissa maissa. Luomuhunajan tuotantoa säätelee tarkasti EU direktiivin, jossa määritellään luomuhunajan tuottamisen ehdot, maahantuonti ja kauppa. Tieoa luomuhunajasta »